Kiwanis Serviceclubs
Kiwanis Serviceclubs > Projecten > 1996 - Jodium project

1996 - Jodium project

Het eerste wereldwijde serviceproject van Kiwanis en het tweede lustrum project van Kiwanis Nederland was een een actie tegen de ziekte IDD ("Iodine Deficiency Disorder", een ziekte ten gevolge van jodium tekort).

Het Jodiumproject

Het project was een enorm succes. De ziekte werd praktisch uitgebannen. Tussen 1994 en 2006 zamelde Kiwanis meer dan 100 miljoen dollar in, een bedrag dat op dit moment in meer dan 89 landen wordt ingezet. IDD ruïneerde het leven van de mensen die eraan leden. Een tekort aan jodium in het voedsel kan de geestelijke ontwikkeling ernstig schaden, waardoor kinderen beroofd worden van hun toekomst. Het voorkomen van IDD is echter heel eenvoudig: jodiumhoudend zout is een simpel en effectief wapen in de strijd. Het geschatte aantal huishoudens dat jodium houdend zout gebruikt is vanaf 1990 explosief gestegen van 20% tot 70%.

Dit Kiwanis project wordt gezien als een van de meest succesvolle gezondheidsprogramma’s ter wereld.

Het District Nederland heeft bijzonder bijgedragen aan dit project door een sponsorbedrag van 1.3 miljoen gulden (€ 590.000,00) bij elkaar te krijgen en af te dragen. Een tekort aan jodium veroorzaakt ernstige problemen in het menselijk lichaam. Het gaat dan vooral om de bevolking in onder-ontwikkelde gebieden. Als District Nederland hebben wij destijds gekozen voor gebieden in Pakistan.

Interesse in Kiwanis?

Meer informatie over Kiwanis aanvragen:

Stuur mij meer informatie over Kiwanis.
Stuur mij de Kiwanis nieuwsbrief.
Ik zou graag vrijblijvend een Kiwanis club bezoeken.