Kiwanis Amsterdam

Amsterdam

www.kiwanis.nl
A'dam Toren
Kiwanis > Nieuws

Nieuws

Poppenkast zondag 21 mei 2017


Jan Klaassen en Katrijn

Jan Klaassen speelt voor Kiwanis.

Zondag 21 mei 2017 in het Karthuizerhof.  Karthuizerstraat 87-171, Amsterdam

Kindervoorstelling om 13:00 en 14:00 , kosten € 5.00 p.p.
Volwassenvoorstelling 15:00 en 17:00 uur, kosten € 15.00 p.p.

De kindervoorstellingen zijn voor kinderen van 4 - 12 jaar en er zijn 2 voorstellingen van ongeveer 20 minuten.
De eerste voorstellingen is Jan Klaassen met de baby en de 2de Jan Klaassen met Buurman Boef.

De volwassenenvoorstelling: de eerste voorstelling is het klassieke Jan Klaassenspel met Katrijn, Generaal, de beul van Haarlem, de dood van Pierlala en de duivel. de tweede voorstelling is Jan Klaassen met buurman Boef. Beide voorstellingen duren ongeveer 20 minuten.

De poppenkastspeler van de Dam, Egon Van Andel, zal vooraf een verhaal vertellen over de oorsprong van het poppenspel.

Tussen de voorstellingen hebben we een pauze met een glaasje wijn en voor aanvang een kop koffie.

Onze poppenkast voorstellingen worden gedaan door Egon Van Andel met de originele poppenkast die ze tegenwoordig gebruiken op de Dam. De opbrengsten van deze middag gaan ook naar de Stichting Poppenkast op de Dam die al 125 jaar bestaat.

 

Volgens één theorie zijn de poppenkastfiguren gebaseerd op twee inwoners van de Jordaan, Jan Klaassen en Katrijn Pieters. Zij waren in 1686 in de Nieuwe Kerk getrouwd. Catharina woonde in de Tuinstraat, Jan in de Anjeliersstraat. Zíj dronk, en híj hield niet van hard werken. Jan Klaassen begon een poppenkast[bron?] en vermaakte boeren, burgers en buitenlui met de uitbeelding van zijn rumoerige huwelijksleven. Hun huwelijk kende echter zoveel wantoestanden, dat de kerkenraad van de Amsterdamse hervormde gemeente op 21 januari 1706 besloot het stel ter verantwoording te roepen, en stelde het paar onder toezicht.[

 


Reserveren en info.  :  kiwanis.janklaassen@gmail.com
Contact : Fake Nieuwenhuis 06-40 77 80 95


Aanmelden voor leden:

Meer nieuws

10/02Pub Quiz 22 maart 2019
14/01Boekpresentatie Tommy Wieringa
08/05Uitreiking Poppen aan het VU ziekenhuis

Pub Quiz 22 maart 2019

Kiwanis club Amsterdam vindt dat kinderen onze toekomst zijn. Daarom sponsort de Club het mobiele Verzetsmuseum Junior op wielen. Het is een reizende tentoonstelling die gaat over 4 kinderen tijdens de 2e WO. De tentoonstelling is een tijdmachine. Omdat hun belevenissen echt tot leven komen (geluidsfragmenten, film, teksten, animaties) verplaats je je in het kind. Het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam, uitgeroepen tot één van de beste kindermusea. De bezoekduur is omstreeks 20-30 minuten.. Aan het eind komen actuele dilemma’s aan bod. Hoe zou jij reageren? Wat is intolerantie  Wat is racisme ? Hoe herken je het?. De mobiele  variant van het museum is een  TRAILER (oplegger met truc). Die komt naar de school toe .De Kiwanis Club Amsterdam wil  10.000 euro beschikbaar stellen over een periode van 3-5 jaar voor o. a. de transportkosten van de mobiele tentoonstelling.

 

Boekpresentatie Tommy Wieringa

Avond met Tommy Wieringa

Tommy spreekt over zijn laatste streekroman, "De heilige Rita" een ode aan het Twentse land.

De heilige Rita vertelt het verhaal van een krimpleven in een krimpregio – maar Wieringa’s versie van dat bekende verhaal voelt wel als het ultieme verhaal. Want: beschreven in puntgave voltreffers van zinnen, die rijk zijn aan metaforen en symboliek, maar de grens naar het melodrama niet overschrijden. Precies daarom roepen ze associaties op met de stijl van Wieringa’s literaire voorbeeld James Salter. Soms kan Wieringa’s stijl too much zijn, nu is het precies goed. (uit NRC Handelsblad)

Wij verzoeken u zich hiervoor aan te melden bij onze secretaris Hans Hunter, Hans.Hunter@ziggo.nl
Mobiel 0653693087 of via WHATSAPP.

Kiwanis

© 2019 Kiwanis
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis - Amsterdam volgen:

Facebook