Kiwanis Amsterdam

Kiwanis > Nieuws

Poppenkast zondag 21 mei 2017

Jan Klaassen en Katrijn

Jan Klaassen speelt voor Kiwanis.

Zondag 21 mei 2017 in het Karthuizerhof.  Karthuizerstraat 87-171, Amsterdam

Kindervoorstelling om 13:00 en 14:00 , kosten € 5.00 p.p.
Volwassenvoorstelling 15:00 en 17:00 uur, kosten € 15.00 p.p.

De kindervoorstellingen zijn voor kinderen van 4 - 12 jaar en er zijn 2 voorstellingen van ongeveer 20 minuten.
De eerste voorstellingen is Jan Klaassen met de baby en de 2de Jan Klaassen met Buurman Boef.

De volwassenenvoorstelling: de eerste voorstelling is het klassieke Jan Klaassenspel met Katrijn, Generaal, de beul van Haarlem, de dood van Pierlala en de duivel. de tweede voorstelling is Jan Klaassen met buurman Boef. Beide voorstellingen duren ongeveer 20 minuten.

De poppenkastspeler van de Dam, Egon Van Andel, zal vooraf een verhaal vertellen over de oorsprong van het poppenspel.

Tussen de voorstellingen hebben we een pauze met een glaasje wijn en voor aanvang een kop koffie.

Onze poppenkast voorstellingen worden gedaan door Egon Van Andel met de originele poppenkast die ze tegenwoordig gebruiken op de Dam. De opbrengsten van deze middag gaan ook naar de Stichting Poppenkast op de Dam die al 125 jaar bestaat.

Volgens één theorie zijn de poppenkastfiguren gebaseerd op twee inwoners van de Jordaan, Jan Klaassen en Katrijn Pieters. Zij waren in 1686 in de Nieuwe Kerk getrouwd. Catharina woonde in de Tuinstraat, Jan in de Anjeliersstraat. Zíj dronk, en híj hield niet van hard werken. Jan Klaassen begon een poppenkast[bron?] en vermaakte boeren, burgers en buitenlui met de uitbeelding van zijn rumoerige huwelijksleven. Hun huwelijk kende echter zoveel wantoestanden, dat de kerkenraad van de Amsterdamse hervormde gemeente op 21 januari 1706 besloot het stel ter verantwoording te roepen, en stelde het paar onder toezicht.[

Reserveren en info.  :  kiwanis.janklaassen@gmail.com
Contact : Fake Nieuwenhuis 06-40 77 80 95