Kiwanis Amsterdam

Kiwanis > Geschiedenis > vervolg gesch 1

Geschiedenis van Kiwanis Club Amsterdam

Activiteiten.

In de loop der jaren zijn door de club verschillende activiteiten ontwikkeld, waarvan wij er een aantal noemen.

• Antiplasapparaat.
  • Vereniging tot Steun aan de Nierstichting.
  • Stichting Vakantie dialysepatiënten.
  • Stichting Weerklank. (tehuis voor meervoudig gehandicapten)
  • Het Kiwanis Sweelinck Concours.
  • Kiwanis Amsterdam Open Rolstoeltennistoernooi.
  • Een compleet uitgeruste boot voor gehandicapte sportvissers
  • Een biljard voor doven in Amsterdam
  • Een bus voor schipperskinderen (hun ouders waren elders te water)
  • Een speelzaal voor gehandicapte kinderen in Amstelveen
  • Het laten maken van een speciaal bed voor acromegaal (reuzengroei)

Kiwanis Club Amsterdam-Amstel.

Op initiatief van enkele leden werd een tweede club in Amsterdam opgericht. Deze club, Amsterdam-Amstel genaamd, ontving op 7 juni 1986 het Charter uit handen van Paul Francois, Gouverneur van het district B.F.M. van Kiwanis International, in het Scheepvaart Museum te Amsterdam. De club heeft een bloeiend bestaan geleid en goede activiteiten ontwikkeld, zoals

Activiteiten.

• Het Benefietconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.
  • Ondersteuning aan de Vereniging Spierziekten.
  • Zwemlijnen voor gehandicapten in het zwembad te Aalsmeer.
  • Een kampeeruitrusting voor de Stichting Kindertehuizen “Wees een Zegen”.
  • Kosten voor de opleiding van blindengeleide honden.
  • Scholenproject in Baguio (Filippijnen) i.s.m. met Foster Parents Plan.
  • Bedden voor “Zeezicht” , een opvanghuis voor zwerfkinderen.
  • Ondersteuning voor een bootreis voor gehandicapte kinderen op de Prins Willem Alexander (de oude Henri Dunant).
  • Ondersteuning bij de inrichting van een kamer in het AMC met speelstoelen voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen.
  • Sponsoring aan het Ronald McDonaldhuis bij het VU ziekenhuis.
  • Verbeteringen aan het leslokaal van Stichting Windroos Foundation (geeft ondersteuning aan jongeren met psychische handicap).

Landelijke Kiwanis Projecten

Daarnaast werden landelijk Kiwanis Projecten ondersteund, waaronder

• Het Wereldkampioenschap “Goalball”, een sport voor visueel gehandicapten
  • Een Kiwanishuis in het Brandwondencentrum in Beverwijk
  • Het Jodiumproject van Kiwanis International in samenwerking met Unicef Kinderen in Kosovo
  • Het lustrumproject van Kiwanis Nederland, een TV studio in het Academisch Kinderziekenhuis te Nijmegen.
  • Het lustrumproject van Kiwanis District Nederland, een verblijfhuis (Kiwanishuis) in het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Fusie van de beide Amsterdamse clubs.

In 1999 werd, om tegemoet te treden aan de huidige tijdsomstandigheden, besloten tot bundeling van inspanningen en krachten en werden beide clubs samengevoegd in Kiwanis Club Amsterdam

Activiteiten nadien.

• Het Benefiet Concert in Het Concertgebouw wordt nog steeds jaarlijks georganiseerd.
  • Kiwanis Amsterdam Open Rolstoeltennistoernooi.
  • Jeugd en verzet in het Verzetsmuseum te Amsterdam.
  • Stichting Sam, met Dolfijnen leef je leuker.
  • Stichting Nationaal Centrum Paardrijden voor Gehandicapten.
  • Het Verzetsmuseum; ondersteuning voor afdeling specifiek voor kinderen.
  • Stichting En Nu.

Kunstprojecten.

Van de bekende Amsterdamse kunstenaar Aat Veldhoen werd in 2000 (“Werf de Kromhout”) en 2005 (“Wachten op Wittenburg”) een pasteltekening verworven en als zeefdrukken vermenigvuldigd en vervolgens verkocht. Met de opbrengst werden verschillende projecten gefinancierd

Bijdrage aan landelijk bestuur van Kiwanis.

Luitenant Gouverneurs.

De club heeft zowel tijdens de periode van Kiwanis District Benelux France Monaco, als van Kiwanis International District Nederland verschillende Luitenant Gouverneurs geleverd; de huidige L.G. van Divisie 1. is lid van KCA.

Organisatie Congres.

Door KCA werd in 1987 en 1994 het nationale Congres georganiseerd.

New Club Sponsoring.

Door beide clubs werd geassisteerd bij de oprichting van de clubs Rotterdam, Heerlen-Maastricht, Lelystad, West-Friesland, Haarlem-Kennemerland en Beverwijk.
Er is thans een kern gevormd voor een nieuwe Kiwanis Club in Uithoorn.

Kiwanis Junior Club.

Er is een kern gevormd voor een Junior club in Amsterdam

-o-o-o-o-o-o-

Pub Quiz 22 maart 2019

Kiwanis club Amsterdam vindt dat kinderen onze toekomst zijn. Daarom sponsort de Club het mobiele Verzetsmuseum Junior op wielen. Het is een reizende tentoonstelling die gaat over 4 kinderen tijdens de 2e WO. De tentoonstelling is een tijdmachine. Omdat hun belevenissen echt tot leven komen (geluidsfragmenten, film, teksten, animaties) verplaats je je in het kind. Het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam, uitgeroepen tot één van de beste kindermusea. De bezoekduur is omstreeks 20-30 minuten.. Aan het eind komen actuele dilemma’s aan bod. Hoe zou jij reageren? Wat is intolerantie  Wat is racisme ? Hoe herken je het?. De mobiele  variant van het museum is een  TRAILER (oplegger met truc). Die komt naar de school toe .De Kiwanis Club Amsterdam wil  10.000 euro beschikbaar stellen over een periode van 2,5-3 jaar voor o. a. de transportkosten van de mobiele tentoonstelling.