Kiwanis Amsterdam

Kiwanis > Geschiedenis > vervolg gesch 1

Geschiedenis van Kiwanis Club Amsterdam

Activiteiten.

In de loop der jaren zijn door de club verschillende activiteiten ontwikkeld, waarvan wij er een aantal noemen.

• Antiplasapparaat.
  • Vereniging tot Steun aan de Nierstichting.
  • Stichting Vakantie dialysepatiënten.
  • Stichting Weerklank. (tehuis voor meervoudig gehandicapten)
  • Het Kiwanis Sweelinck Concours.
  • Kiwanis Amsterdam Open Rolstoeltennistoernooi.
  • Een compleet uitgeruste boot voor gehandicapte sportvissers
  • Een biljard voor doven in Amsterdam
  • Een bus voor schipperskinderen (hun ouders waren elders te water)
  • Een speelzaal voor gehandicapte kinderen in Amstelveen
  • Het laten maken van een speciaal bed voor acromegaal (reuzengroei)

Kiwanis Club Amsterdam-Amstel.

Op initiatief van enkele leden werd een tweede club in Amsterdam opgericht. Deze club, Amsterdam-Amstel genaamd, ontving op 7 juni 1986 het Charter uit handen van Paul Francois, Gouverneur van het district B.F.M. van Kiwanis International, in het Scheepvaart Museum te Amsterdam. De club heeft een bloeiend bestaan geleid en goede activiteiten ontwikkeld, zoals

Activiteiten.

• Het Benefietconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.
  • Ondersteuning aan de Vereniging Spierziekten.
  • Zwemlijnen voor gehandicapten in het zwembad te Aalsmeer.
  • Een kampeeruitrusting voor de Stichting Kindertehuizen “Wees een Zegen”.
  • Kosten voor de opleiding van blindengeleide honden.
  • Scholenproject in Baguio (Filippijnen) i.s.m. met Foster Parents Plan.
  • Bedden voor “Zeezicht” , een opvanghuis voor zwerfkinderen.
  • Ondersteuning voor een bootreis voor gehandicapte kinderen op de Prins Willem Alexander (de oude Henri Dunant).
  • Ondersteuning bij de inrichting van een kamer in het AMC met speelstoelen voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen.
  • Sponsoring aan het Ronald McDonaldhuis bij het VU ziekenhuis.
  • Verbeteringen aan het leslokaal van Stichting Windroos Foundation (geeft ondersteuning aan jongeren met psychische handicap).

Landelijke Kiwanis Projecten

Daarnaast werden landelijk Kiwanis Projecten ondersteund, waaronder

• Het Wereldkampioenschap “Goalball”, een sport voor visueel gehandicapten
  • Een Kiwanishuis in het Brandwondencentrum in Beverwijk
  • Het Jodiumproject van Kiwanis International in samenwerking met Unicef Kinderen in Kosovo
  • Het lustrumproject van Kiwanis Nederland, een TV studio in het Academisch Kinderziekenhuis te Nijmegen.
  • Het lustrumproject van Kiwanis District Nederland, een verblijfhuis (Kiwanishuis) in het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Fusie van de beide Amsterdamse clubs.

In 1999 werd, om tegemoet te treden aan de huidige tijdsomstandigheden, besloten tot bundeling van inspanningen en krachten en werden beide clubs samengevoegd in Kiwanis Club Amsterdam

Activiteiten nadien.

• Het Benefiet Concert in Het Concertgebouw wordt nog steeds jaarlijks georganiseerd.
  • Kiwanis Amsterdam Open Rolstoeltennistoernooi.
  • Jeugd en verzet in het Verzetsmuseum te Amsterdam.
  • Stichting Sam, met Dolfijnen leef je leuker.
  • Stichting Nationaal Centrum Paardrijden voor Gehandicapten.
  • Het Verzetsmuseum; ondersteuning voor afdeling specifiek voor kinderen.
  • Stichting En Nu.

Kunstprojecten.

Van de bekende Amsterdamse kunstenaar Aat Veldhoen werd in 2000 (“Werf de Kromhout”) en 2005 (“Wachten op Wittenburg”) een pasteltekening verworven en als zeefdrukken vermenigvuldigd en vervolgens verkocht. Met de opbrengst werden verschillende projecten gefinancierd

Bijdrage aan landelijk bestuur van Kiwanis.

Luitenant Gouverneurs.

De club heeft zowel tijdens de periode van Kiwanis District Benelux France Monaco, als van Kiwanis International District Nederland verschillende Luitenant Gouverneurs geleverd; de huidige L.G. van Divisie 1. is lid van KCA.

Organisatie Congres.

Door KCA werd in 1987 en 1994 het nationale Congres georganiseerd.

New Club Sponsoring.

Door beide clubs werd geassisteerd bij de oprichting van de clubs Rotterdam, Heerlen-Maastricht, Lelystad, West-Friesland, Haarlem-Kennemerland en Beverwijk.
Er is thans een kern gevormd voor een nieuwe Kiwanis Club in Uithoorn.

Kiwanis Junior Club.

Er is een kern gevormd voor een Junior club in Amsterdam

-o-o-o-o-o-o-

Boekpresentatie Tommy Wieringa

Avond met Tommy Wieringa

Tommy spreekt over zijn laatste streekroman, "De heilige Rita" een ode aan het Twentse land.

De heilige Rita vertelt het verhaal van een krimpleven in een krimpregio – maar Wieringa’s versie van dat bekende verhaal voelt wel als het ultieme verhaal. Want: beschreven in puntgave voltreffers van zinnen, die rijk zijn aan metaforen en symboliek, maar de grens naar het melodrama niet overschrijden. Precies daarom roepen ze associaties op met de stijl van Wieringa’s literaire voorbeeld James Salter. Soms kan Wieringa’s stijl too much zijn, nu is het precies goed. (uit NRC Handelsblad)

Wij verzoeken u zich hiervoor aan te melden bij onze secretaris Hans Hunter, Hans.Hunter@ziggo.nl
Mobiel 0653693087 of via WHATSAPP.