Kiwanis Enschede-Twente

Enschede-Twente

Kookboek
Kiwanis > Nieuws

Kiwanis geeft schooltassen aan basisscholen

Broekhuis

15-06-18

Met sponsoring van Ten Cate Human Help Foundation en Kiwanis Enschede Twente kan de Stichting Leergeld Enschede deze maand brugklassers en kinderen van groep 1 en 8 van basisscholen schooltassen geven. Daarvan waren er bij boekhandel Broekhuis 650 beschikbaar, maar binnen twee weken is al meer dan de helft opgehaald. De kinderen kunnen kiezen uit verschillende kleuren. „Want klasgenoten moeten straks niet denken: ‘Die tas komt uit het fonds voor arme gezinnen’.”

Contactpersoon Danielle Poortier van Stichting Leergeld Enschede in de boekwinkel Broekhuis met de schoolspullen. © Annina Romita

Groepsapp

De rugzakken zijn gevuld met basisbenodigdheden als lunchtrommel, drinkbeker, rekenmachine en een hippe schoolagenda. „Hiermee vallen ze niet uit de toon. Daar gaat het vooral om. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook een project mobiele telefoon. Die heb je nodig om in de groepsapp van de klas te kunnen. Kunnen ze gewoon meedoen met leeftijdsgenoten.”

Superblij

Elizabet (38) weet uit ervaring hoe belangrijk dat is. Ze groeide op in een eenoudergezin en is nu alleenstaande moeder van een dochter van 12 en een jongetje van 5. Haar zoontje heeft vorig jaar een schooltas gekregen en deze week stapte haar dochter trots bij Broekhuis naar buiten. „Superblij is ze met haar tas. Straks in de brugklas hoort ze er gewoon bij. Ik voelde me vroeger altijd een buitenbeentje omdat we thuis weinig geld hadden.”

Wajong

Ze zit nu met haar kinderen in een vergelijkbare situatie. „Ik heb altijd op de markt gewerkt maar dat kan door ziekte niet meer. Ik heb kanker gehad. Vorig jaar ben ik gescheiden. Nu moet ik rondkomen van een Wajonginkomen. Dankzij Leergeld kan ik toch nog iets extra’s voor mijn kinderen doen.”

Helpen

Stichting Leergeld Enschede is inmiddels een campagne gestart om meer armoedegezinnen te bereiken. Met informatiestands bij de Voedselbank en voorlichtingsbijeenkomsten voor wijkcoaches en vertegenwoordigers van het ROZ, de organisatie voor zzp’ers. „Er wordt vaak gedacht dat we er alleen zijn voor bijstandsgezinnen maar er is meer verborgen armoede. Onder kleine ondernemers bijvoorbeeld met een heel laag inkomen. Of gezinnen in de schuldsanering. Ook daarvan kunnen we de kinderen helpen.”

Bij Boekhandel Broekhuis kunnen kinderen van minimagezinnen schooltas met schoolbenodigdheden ophalen. © Annina Romita

Tubantia