Kiwanis Leiden

Leiden

Kiwanis > Ontstaan club Leiden

Ontstaan club Leiden

Een korte blik in de keuken van ...

Kiwanis Leiden is in 1994 ontstaan, doordat vijf leden van de Ronde Tafel club 13 Leiden de Tafel moesten verlaten. Dit was volgens de statuten van de Nederlandse Tafelronde. Indertijd had Kiwanis al een poging gedaan een kern te vormen in Leiden, maar dit was niet van de grond gekomen. De vijf oud-Tafelleden, Chris Beresford, Frans Kleys, Roland de Ligny, Robin Nieboer en Klaas de Vries, kwamen in contact met Kiwanis Gouda die hen hielp een nieuwe Kiwanis club op te richten.

Kunst als project voor goede doelen

Met sponsoring van de Kiwanisclubs Gouda en Den Haag met een serviceproject voor de noden van de asielzoekers uit het asielcentrum in Leiden, is club Leiden gecharterd in 1995. Robin: "Plaatselijke bekendheid kregen wij door onder meer de organisatie van een kunstmanifestatie in de Pieterskerk wat we tot drie keer toe deden. Hierbij was de kerk op zeer kunstzinnige wijze vol met kunst gezet. Iedere keer deden daar zeker 25 tot 30 kunstenaars aan mee. Helaas werden de kosten van het huren van de kerk zo hoog, dat dit project om gelden te verzamelen voor onze goede doelen onmogelijk werd.

Verder hebben we bij het afscheid van burgemeester Goekoop twee stropdassen uitgegeven en in het Rembrandtjaar een Rembrandt das in twee varianten."

Binnen Kiwanis hebben wij Kiwanis-sleutelstad gesponsord. Daarnaast zijn Chris Beresford, Roland de Ligny en Frank Kouwenhoven in de divisie 11 luitenant-gouverneur geweest. De club is in 1994 begonnen als een mannenclub, maar is sinds 2010 een gemengde club. Verjonging en aanwas van ledental blijft hierbij een uitdaging, zoals voor veel serviceclubs.