Kiwanis Leiden

Leiden

Kiwanis > Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Regelmatig vragen vrienden, familieleden, zakenrelaties, bekenden en minder bekenden aan ons wat Kiwanis nu eigenlijk doet en waar dat woord toch vandaan komt. Daarom hebben we een lijst met veel gestelde vragen samengesteld. Bekijk die maar eens en wellicht vind je op veel vragen een antwoord.

Wat betekent de naam Kiwanis?

De woorden 'NunKee-wan-is' vormen de basis van de huidige naam Kiwanis. Deze woorden uit de taal van de Ochipew Indianen worden waarschijnlijk het beste vertaald met: Wij hebben plezier, wij laten van ons horen. De beleving van deze woorden heeft nu vrijwel zeker een andere betekenis dan de letterlijke betekenis. Doordat we het zelf goed hadden, konden we onszelf dienstbaar stellen aan anderen die het minder hadden, zonder oogmerk van persoonlijk belang. In Nederland wordt de naam Kiwanis graag uitgelegd als 'Laat zien wie en wat je bent, door wat je doet'.

Hoe is Kiwanis ontstaan?

Kiwanis is een initiatief van twee inwoners van het Amerikaanse Detroit: Allen Browne, een professionele organisator, en Joseph Prance, een kleermaker. Zij wilden een nieuwe, nog niet bestaande organisatie opzetten van jonge zakenmensen die niet alleen vriendschappelijk met elkaar omgingen, maar die elkaar ook iets te bieden hadden in de sfeer van steunen en helpen in het beroeps- en zakenleven. Daarnaast wilden ze graag experimenteren met nieuwe idealen in menselijke relaties. ? Dit leidde tot de oprichting van de eerste club in Detroit  op 21 januari 1915. Deze datum wordt sindsdien beschouwd als de oprichtingsdatum van Kiwanis.

Wat is het doel van Kiwanis?

Al tientallen jaren is Kiwanis in haar activiteiten vooral gericht op projecten die zich inzetten voor kinderen. Hierin onderscheidt de organisatie zich van andere serviceclubs. Om deze inzet kracht bij te zetten is in 2005 besloten, dat het motto van Kiwanis voortaan officieel is:

SERVING THE CHILDREN OF THE WORLD

Kiwanians zullen al het mogelijke doen om kinderen te helpen om hun zicht op een betere toekomst te geven. Kiwanis Leiden maakt deel uit van een internationale organisatie. De Kiwanisleden vinden elkaar in de drie kernwaarden van Kiwanis namelijk, fun, friendship en fundraising.

Wat was de eerste actie van Kiwanis?

Vanaf het begin was er belangstelling voor niet-zakelijke aspecten. De eerste actie was het geven van kerstpakketten aan arme mensen. Al snel ging er minder belangstelling uit naar netwerken in de zakelijke sfeer en veel meer naar helpen van mensen die het minder hadden: service. In 1919 werd officieel besloten dat Kiwanis een serviceorganisatie voor de gemeenschap zou zijn en niet meer een verband van uitsluitend ondernemers.

Hoe groot is Kiwanis?

Kiwanis is actief in 96 landen over de hele wereld en in alle culturen. Kiwanians leven in 60 taalgemeenschappen, maar denken toch op de zelfde manier. Er zijn momenteel circa 280.000 volwassen leden en 320.000 jeugdleden.

Wanneer is Kiwanis naar Nederland gekomen?

De eerste Nederlandse club werd in 1965 in Amsterdam opgericht. Kort daarop volgde Rotterdam in´68. Sinds 1986 is Nederland een zelfstandig district binnen Kiwanis International.