Kiwanians reading

Kiwanis schenkt 250 poppen

Kiwanis Nederland steunt de patiëntjes

van het Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie

V.l.n.r. Simone Freling, Partnerships & Fundraising manager; Bert Dannijs, Stichting Kiwanis Pop;
 Carolien Kellenaers, Pedagogisch medewerker; Peter Pietersen, Kiwanis Gouverneur NL, Lindy Ward Stichting Kiwanis Pop.

Er is een plek, ergens midden in het land, waar je als kind buiten kan spelen in de frisse lucht, koekjes mag bakken, kan drummen of pianospelen, kies maar. Je mag met een trapauto keihard rondjes rijden of zomaar gaan tennissen of dansen. Tenminste als je daar die dag de energie voor hebt. En je broertjes en zusjes? Die mogen ook mee spelen.

En heel soms, want ze koken daar erg lekker en gezond, mag jij een frikandel omdat je dat zo graag wil. Wel een beetje stiekem dan.

Papa en mama mogen bij je slapen want je hebt een eigen kamer met een balkon en een prachtig uitzicht op de velden, bomen en de dieren. Op dat balkon hangt nu kerstverlichting, speciaal voor jou, zodat je, als je je ogen een beetje dichtknijpt, je glinsterende sterrenlichtjes ziet.

Je komt er niet zomaar. Je moet een beetje speciaal zijn. Je komt er alleen als je héél erg ziek bent. Je komt er als je als kind kanker hebt. Die bijzondere plek heet het Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie.

Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum. Dat initiatief is uitgemond in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Een uniek Centrum waar alle hoog complexe zorg en research voor kinderen met kanker bij elkaar komt.

Ze weten hier wat voor impact het heeft op je kind, op jou als ouders, op je achterban, je sociale leven, gewoon op alles

Moeder van Lynn

Stichting Kiwanis Pop, heeft 250 poppen, gesponsord door Kiwanis Nederland, gedoneerd aan dit nieuwe en unieke kinderoncologie ziekenhuis, geopend in 2018.

Deze poppen worden ingezet om kinderen te begeleiden en de ondersteunen in het behandelingsproces.

Pedagogische medewerkers, verpleegkundigen, artsen laten via de pop zien wat er gaat gebeuren zodat de kinderen inzicht krijgen in wat er met hen gaat gebeuren en hoe dat dan werkt of er uit ziet.

De kinderen kunnen ook, met de bijgeleverde stiften, tekenen op de stoffen pop, of de pop hun verhaal laten vertellen op school. De pop kan kinderen dingen laten begrijpen, troosten, een vriendje voor ze zijn.

De intentie is om jaarlijks te poppen te schenken zodat geen enkel kind een pop moet missen.

Kiwanis is onderdeel van wereldwijde vrijwilligersorganisatie met 600.000 leden, die zich met name richt op het welzijn van kinderen. #Kids Need Kiwanis