Kiwanis Utrecht

Utrecht

www.kiwanis.nl
Tour de France Utrecht 2015
Kiwanis > Voorbeeldprojecten Kiwanis Club Utrecht

Voorbeeldprojecten Kiwanis Club Utrecht

Kiwanis Kunstveiling Utrecht

De eerste Kiwanis Kunstveiling Utrecht in maart 2006 bracht met hulp van sponsoren, kopers en verkopers 13.000 Euro bijeen voor Mytylschool Ariane De Ranitz. De eerste kavels zijn geveild door Paul Schnabel. De Mytylschool verzorgt onderwijs voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of meervoudige handicap. Van de veilingopbrengst zijn muziekinstrumenten aangeschaft die inmiddels in het onderwijsprogramma zijn opgenomen, maar die ook gebruikt worden voor optredens.

De tweede Kiwanis Kunstveiling Utrecht was in november 2007. De veiling werd geopend door Alexander Pechtold, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66, oud-minister en ervaren veilingmeester. Vol vaart ging de veiling van start en zowel moderne kunst als antieke voorwerpen kwamen onder de hamer. De opbrengst voor de goede doelen was circa 11.000 Euro, met dank aan alle inbrengers, kopers en sponsoren. De begunstigde doelen zijn Stichting Kiran Namaste die kinderen uit éénoudergezinnen in Nepal helpt om naar school te kunnen, en Stichting Vrolijkheid die met theatergroep DOX  kinderen in het Asiel Zoekers Centrum Utrecht opleidt voor muziek- en dansvoorstellingen.

De derde Kiwanis Kunstveiling Utrecht was in maart 2009. De veiling werd zondagmiddag namens Kiwanis Club Utrecht geopend door president Stan Bosch, waarna de veilingmeester de hamer ter hand nam, onder toezicht van notaris Tomlow. De veilingomzet van de 235 kavels was 34.000 Euro. De totale opbrengst voor het goede doel, instrumenten voor de kinderen in het Domstad Jeugd Orkest, was een kleine 10.000 Euro.

De vierde editie in november 2010 werd geopend door burgemeester Wolfsen. Met de opbrengst ontwikkelde Kiwanis Club Utrecht een kinderboek over de Vrede van Utrecht: Het mysterie van de zwarte mantel. Het boek is geschreven door kinderboekenschrijfster Martine Letterie voor groepen 7 en 8 van basisscholen in stad en regio Utrecht. In samenwerking met Stichting Vrede van Utrecht en Kunst Centraal is lesmateriaal en een kinder/gezinswandeling door Utrecht ontwikkeld.

De vijfde editie van Kiwanis Kunstveiling Utrecht was in november 2012. Deze werd geopend door journalist en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. De opbrengst ging deze keer naar de Indo-Dutch Foundation die hiermee een schoolopleiding voor straatkinderen in India bekostigt. De Kiwanis Kunstveiling Utrecht is uniek door de hoge kwaliteit en goede prijs van de ingebrachte kavels en de koppeling aan een goed doel voor kinderen.

Vrede van Utrecht en Utrechts Archief

Onder het programma Vrede van Utrecht heeft Kiwanis Club Utrecht activiteiten georganiseerd om kinderen bij de stad Utrecht te betrekken. Een eerste project is de openstelling van Het Utrechts Archief op zaterdagen door Kiwanis leden, hun partners en relaties. Het is daarmee toegankelijk voor Utrechtse kinderen en hun ouders. Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat is gevestigd in het gebouw van de 11e eeuwse Paulusabdij en voormalige rechtbank Utrecht. Er is een interactieve multimediale presentatie die kinderen bijvoorbeeld een historische krant laat maken over hun eigen huis, buurt of familie. Zie voor meer informatie www.hetutrechtsarchief.nl.

Mysterie van de zwarte mantelOok ontwikkelden we met uitgeverij Leopold en schrijfster Martine Letterie een kinderboek voor basisscholen in stad en regio Utrecht. In samenwerking met Stichting Vrede van Utrecht en Kunst Centraal kwam er ook lesmateriaal. Het verhaal speelt zich af in Utrecht ten tijde van de vredesonderhandelingen in 1713. Bij het boek hoort een stadswandeling voor kinderen – en ouders – met opdrachten langs de locaties die voorkomen in het boek. Het Mysterie van de Zwarte mantel werd gepresenteerd tijdens de Kinderboekenweek op 12 oktober 2012.


TussenThuis

Een aantal Kiwanis leden verricht diensten ten behoeve van Tussenthuis Utrecht: Een omgangshuis als een veilige plaats (huis met speelkamer) voor kinderen om na een echtscheiding de andere ouder te ontmoeten als de ouders het niet eens kunnen worden over een bezoekregeling. Het omgangshuis kan echter ook een neutrale plaats zijn waar het kind kan worden gehaald en teruggebracht voor en na een bezoek aan de andere ouder thuis. Zie voor meer informatie www.tussenthuisutrecht.nl.

Casa Comunal León

Gemeente Utrecht heeft al 20 jaar een stedenband met León in Nicaragua. Kiwanis Club Utrecht bracht met hulp van het bedrijfsleven en Cordaid geld bijeen voor een gemeenschapshuis in de stadsuitbreiding van León. Het gemeenschapshuis heeft onder andere een functie met cursussen die kleinschalig ondernemerschap stimuleren, zoals naailes, computerles en een opleiding tot schoonheidsspecialiste. Het project ‘stadsuitbreiding Léon Zuid-Oost’, uitgevoerd in het kader van de stedenband van León (in Nicaragua) en Utrecht, is genomineerd voor de Eurocities Award, in de categorie noord-zuid.

Utrechtse Bloedbank

Gedurende een periode van bijna twintig jaar heeft Kiwanis Club Utrecht zorg gedragen voor de werving van donoren voor de Utrechtse Bloedbank.

Laat ze maar lachen

Sinds 2010 draagt Kiwanis Club Utrecht bij aan de organisatie van een leuk dagje uit voor kinderen die thuis weinig geld hebben. Vrolijke, leerzame en creatieve activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar die door hun thuissituatie nooit een dagje uitgaan. Zo organiseerden we in juni 2012 een middag bij Almata in Den Dolder. De organisatie is in handen van de Stichting Laat ze maar lachen. De Kiwanis assisteren Laat ze maar lachen met de begeleiding van kinderen en soms met geld. In 2013 maakten kinderen een tocht door Utrecht met de Vrede van Utrecht als thema, en we organiseerden we een Sinterklaasfeest  met pietengymnastiek, schmink en cadeautjes.

Nieuw Rijsenburg

In 1983 ondersteunde Kiwanis Club Utrecht de ontwikkeling van boerderij Nieuw Rijsenburg. In 2014 zijn we weer in contact met eigenaar en zorginstelling Lievegoed, omdat nieuwe zorgwetgeving noodzaakt tot een nieuwe opzet.

Biologisch- dynamische boerderij Nieuw Rijsenburg is een therapeutische werkgemeenschap waar zorg en landbouw worden gecombineerd. Er is psychiatrische zorg voor jongeren van 18 tot 28 jaar op een professioneel geleid biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. De bewoners verrichten in een gezond dagritme fysieke arbeid op de boerderij. Dit kan in de veehouderij, in de kaasmakerij of de tuin, in de winkel, op de onderhoudswerkplaats, in de huishouding of in de keuken. In het werk, dat van direct belang is voor de werkgemeenschap, ervaren zij het nemen van verantwoordelijkheid en het herstellen van de verbinding met een sociale omgeving.

Aanmelden voor leden:

Paling roken voor het goede doel

Paling roken voor het goede doel

Op zoek naar een leuk evenement voor uw feest? En een goed doel steunen? Verras uw gasten dan eens met een oud-Hollandse duurzame palingrokerij. Bel met Henk Potter 06-53391363 en kijk op Paling roken

Lees verder

100 jaar Kiwanis-De Zilveren Eeuw

100 jaar Kiwanis-De Zilveren Eeuw

100 jaar Kiwanis-De Zilveren Eeuw, pianorecital door Misha Fomin in TivoliVredenburg, 29 maart 2015.
Opbrengst ging naar Jeugdcultuurfonds Utrecht.

Lees verder
Kiwanis

© 2020 Kiwanis
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis - Utrecht volgen:

FacebookTwitterLinkedinYoutube