Kiwanis Woerden

Woerden

www.kiwanis.nl
Nieuws
Kiwanis > Kiwanispop

Kiwanispop

Kiwanis Woerden schenkt o.a. poppen aan Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

De Kiwanispop is een pop van ongeveer 40 cm groot in de vorm van een gestileerd kinderfiguur, gemaakt uit katoen gevuld met polyester. De poppen worden geschonken aan ziekenhuizen waar kinderen voor operaties worden opgenomen.

   kiwanispoppen

De pop van de Kiwanis is een begrip geworden op de kinderafdeling. In eerste instantie ziet de “kale” pop er voor ouders/verzorgers en collega’s raar uit. Het heeft geen identiteit, het zit verpakt in een zakje. Het heeft even geduurd dat ouders/verzorgers en collega’s daar anders over gingen denken. Dat kan ook alleen maar als deze mensen zien hoe kinderen daarmee omgaan. Kinderen kijken en beleven dat op hun eigen wijze. Wanneer wij als pedagogisch medewerkers de pop introduceren bij de kinderen, krijgen de poppen altijd een identiteit. Het mooie aan deze poppen is dat er nog geen emoties aan de poppen verbonden zijn. Kinderen kunnen deze emoties zelf aanbrengen, waardoor de pop zijn eigen functie krijgt. Soms heeft een pop meerdere emoties, d.w.z. de ene kant is dan bijv. vrolijk en wordt gebruikt om te troosten. De andere kant kan boos/agressief zijn en wordt gebruikt voor b.v. afreageren van woede aanvallen. Er is geen pop hetzelfde, het is wonderlijk welke variaties er ontstaan uit een pakje van 10 textielstiften.

Sommige kinderen hebben genoeg aan de stiften, sommige kinderen maken haren van wol, kleding van stof. Vaak zie je als we met meerdere kinderen tegelijk werken, dat de poppen vaak een gelijkenis hebben, dezelfde kleurencombinaties, net alsof ze familie van elkaar worden. We hebben poppen gezien die bij iedere opname gebruikt werden, die moesten iedere keer gerestaureerd worden. Kinderen hebben daar emotionele bindingen mee. Of het herinneringen, positieve emoties of negatieve emoties zijn, ze gaan lang mee. De poppen van Kiwanis lijken een therapeutische werking te hebben. Ze hebben een functie, b.v. troost, veiligheid, verpakte boosheid e.d. Dat is voor deze tijd uniek. Het speelgoed uit de winkels is heel vaak al voorzien van een identiteit en vraagt heel weinig van de creativiteit van de kinderen. Dat kunnen wij hier gelukkig ook nog bij kinderen oproepen. Dat maakt de pop van de Kiwanis compleet.

Team Pedagogische Zorg Kinderafdeling Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

Judith Wahl, Lianne Boele, Mireille Versteeg

Kiwanis

© 2019 Kiwanis
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis - Woerden volgen:

Facebook